Fons Menorquí de Cooperació - Carrer de la Pau, 21 - Baixos 07750 - Ferreries - Menorca 971 37 35 09 Contactar
Català
Menorca es mou Pels drets de les persones migrants i refugiades Al món hi ha 232 milions de persones refugiades internacionals i 740 milions de desplaçaments interns. Les guerres, la persecució, la violència, però també la pobresa extrema i el canvi climàtic són les raons per les quals es veuen obligades a abandonar les seves llars i els seus països.

seguir llegint
English Menu LOGO
       
Manifest Refugi per Dret

Per un canvi de rumb que freni la violació de drets de les persones migrants i refugiades

Diverses organitzacions sindicats i partits polítics s'han unit per fer front a les polítiques europees de migració i asil. Aquestes lluny de donar una resposta solidària, basada en el respecte als drets humans de les persones migrants i refugiades, han posat en greu risc les vides de milers de persones.

Pots unir-te a la campanya:
https://docs.google.com/forms/d/1GS_OcftldJx9hUrwEtPoGT6zPYrQCjOEYDGAq2gvEvE/viewform?c=0&w=1&fbzx=-8183571577170063714

llegir més

Manifest Refugi per Dret

Les polítiques europees de migració i asil, lluny de donar una resposta solidària, basada en el respecte als drets humans de les persones migrants i refugiades, han posat en greu risc les vides de milers de persones, moltes d'elles dones i nens, convertint el mar Mediterrani en la major fossa comuna al món on han mort més de 25.000 persones en els últims 15 anys.

El passat 18 de març, els líders europeus van signar una declaració amb Turquia que, a més de ser vergonyosa i il·legal, posa en un major risc a aquestes persones justificant la seva devolució a un país comoTurquía que ha demostrat que no garanteix els drets humans i l'adequada protecció que mereixen.

Aquest acord vulnera la Carta Internacional de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la UE, el Conveni Europeu de Drets humans i la Convenció de Ginebra per als Refugiats, així com diferents Directives europees en matèria d'asil. Un acord que propicia el naufragi de l'Europa social, abandonant els valors i els principis que configuren Europa com un espai comú de llibertat, seguretat i justícia, fundada sobre els valors de la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat als quals es refereix el Preàmbul de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

A més, l'acord utilitza a les persones refugiades com a moneda de canvi que respon a interessos econòmics i geoestratégicos i no a la protecció a la qual legalment tant la UE com Turquia estan obligades a garantir. Fer de les persones refugiades una mercaderia per a l'intercanvi econòmic és inhumà, il·legal i intolerable. L'acord converteix a Turquia en un gendarme que se sumeixi a la creixent militarització de les fronteres europees.

La Unió Europea, lluny de ser un exemple de solidaritat i actuar conforme als valors que van anar el fonament del projecte europeu, segueix impulsant receptes que han fracassat en el passat i han provocat milers de morts. L'acord, unit a les mesures adoptades unilateralment pels estats membres que dificulten o impedeixen l'entrada al seu territori de sol·licitants d'asil, no aporten una solució i provocaran l'obertura d'altres vies més perilloses i costoses per a les persones refugiades com la del Mediterrani Central que és la més mortal del món.

Per tot això, les organitzacions signatàries exigeixen:

A LA UNIÓ EUROPEA I Als SEUS ESTATS MEMBRES

- Canviar l'enfocament de les polítiques de migració i asil posant al centre a les persones i als seus drets.
- Complir la legalitat europea i internacional.
- Retirar l'acord de la UE i Turquia.
- Habilitar vies legals i segures perquè les persones refugiades no hagin d'arriscar la seva vida en perilloses rutes. Ha de garantir-se, especialment, que les dones no estiguin sotmeses a violència sexual i de gènere, i que els menors i les persones amb diversitat funcional reben la protecció adequada.
- Garantir un acolliment digne i adequada protecció que inclogui l'atenció sanitària i respecte als Drets Humans així com complir els compromisos assumits en aquest sentit, habilitant els pressupostos i els recursos concordes al desafiament humanitari fruit de les guerres i desigualtats.
- Garantir la protecció de les organitzacions i persones que recolzen a la població refugiada. La complexitat de la situació fa que el seu treball sigui absolutament necessari i ha de ser complementari al que les institucions europees estan obligades a realitzar.
- Han de combatre's activament els discursos i narratives xenòfobes. Les conseqüències de no fer-ho poden ser molt perilloses per a la construcció de la necessària convivència i cohesió social a Europa.
- Incorporar en les polítiques migratòries a nivell europeu l'objectiu de la gestió de les noves fronteres invisibles que s'estan generant a les nostres ciutats i als nostres barris, amb una aposta decideixi per la construcció de convivència i diàleg intercultural.
- Finalitzar la militarització de la zona que pot derivar en conflictes encara més complexos amb gravíssimes conseqüències per a la població.
- Apostar per una política europea i pressupostària comuna que de suport a la situació de refugiats i migrants.

Al GOVERN ESPAÑOL

- Retirar el seu suport a l'acord de la UE-Turquia i instar a la seva retirada definitiva per part de la resta dels Estats de la Unió Europea.
- Agilitar l'acolliment de persones refugiades a través dels programes de reasentamiento i reubicació
- Reforçar el sistema nacional d'acolliment a refugiats de manera concorde a l'evolució de les necessitats amb els recursos, nombre de places i pressupost necessari.
- Respectar escrupolosament els drets humans a la frontera sud (específicament a les fronteres de Ceuta, Melilla, Canàries i la costa marroquina) i en la resta de les fronteres europea.
- Vetllar per que el conjunt d'actors polítics, econòmics i socials no emprin missatges de caràcter xenòfob, discriminatori o racista cap a la població migrant i refugiada que puguin contribuir a la generació de prejudicis i actituds racistes o violentes cap a aquestes persones.
- Dur a terme accions específiques d'informació i sensibilització de l'opinió pública espanyola sobre la situació d'emergència actual i les seves causes, comptant amb el conjunt d'actors de la societat civil que treballen amb població refugiada tant a Espanya com als països d'origen.
- Reforçar la política d'integració amb un pla de barris que aposti per la convivència, el dialogo intercultural, la gestió positiva de la diversitat i la lluita contra el racisme i la xenofòbia.
- Incrementar els fons per a ajuda humanitària i ajuda al desenvolupament sense utilitzar els fons de cooperació internacional com a compensació o incentiu al control de fronteres ni destinar-los a l'atenció de persones sol·licitants d'asil i refugi a Europa. L'atenció d'aquestes persones ha de garantir-se amb fons específics, suficients i sostinguts en el temps.
- Defensar una postura en les institucions europees, que sigui reflex del sentir de la societat espanyola, i que, per tant, defensi el compliment de la legalitat i el respecte als drets humans de les persones migrants i refugiades.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1

Fons Menorquí de Cooperació - Carrer de la Pau, 21 - Baixos 07750 - Ferreries - Menorca

971 37 35 09 - Fax: 971 37 36 12 - Contactar