VIATGE A CHIOS
DIA 1
Hem viatjat a Chios per conèixer de primera mà la realitat de l'illa. Chios és similar a Menorca i està just a 7 quilòmetres de Turquia. Des de gener del 2015 han passat per aquí unes 150000 persones refugiades. A dia d’avui n’hi romanen 2700. Anit mateix va arribar una barca amb amb 20 més.
Hem visitat els camps de Mersinidi, Dipethe i Souda. Els dos primers van arribar a estar massificats i tenien unes condicions tan poc adequades que es varen haver de tancar. Souda roman en funcionament tot acollint unes 800 persones, que viuen en tendes de campanya o en mòduls prefabricats. Per respecte a la gent que hi viu no hem pres fotografies. També per seguretat. La incertesa i les precàries condicions de vida generen tensions i, a vegades, també conflictes. Mantenir un ambient pacífic i segur és una prioritat per a la municipalitat.
Els coordinadors dels camps, que depenen de l’Ajuntament, i les ONG estan organitzats per cobrir les necessitats més bàsiques, com ara alimentació, recer, salut, higiene, etc. Altres ONG i voluntaris locals ofereixen educació no formal dels nens i nenes. També ofereixen assessorament sobre els procediments d'asil així com agilitzen el trasllat dels casos més vulnerables.
La presència continuada d'un camp enmig de la ciutat origina de manera interminent conflictes de convivència amb el veinatge local. La gent més afectada ens ha explicat com ho viu. Sorprèn com saben diferenciar el que són problemes de convivència en una situació complexa sense convertir-ho en una qüestió de racisme, ni culpar de tot a les persones refugiades.
La responsabilitat està més enllà: la causa no són les persones, sinó els conflictes i dificultats de les que fugen (guerra, pobresa extrema, persecució…)