Fons Menorquí de Cooperació - Carrer de la Pau, 21 - Baixos 07750 - Ferreries - Menorca 971 37 35 09 Contactar
Català
Menorca es mou Pels drets de les persones migrants i refugiades Al món hi ha 232 milions de persones refugiades internacionals i 740 milions de desplaçaments interns. Les guerres, la persecució, la violència, però també la pobresa extrema i el canvi climàtic són les raons per les quals es veuen obligades a abandonar les seves llars i els seus països.

seguir llegint
English Menu LOGO
       
Chios, dia 2.

Vient la costa de Turquia, que es troba a tocar de mà de les platges de Quios, s’enten el perquè tantes persones decideixen embarcar en llanxes de goma arriscant la vida a la recerca d’un futur. Més difícil resulta entendre com hi ha d’altres persones que les culpabilitzen per intentar-ho.
O que grups nazis vénen aquí avui al nostre hotel a donar una conferència. Queda l'esperança que amb prou feines 30 persones assistissin a l'acte.

llegir més

Chios, dia 2.

Vient la costa de Turquia, que es troba a tocar de mà de les platges de Quios, s’enten el perquè tantes persones decideixen embarcar en llanxes de goma arriscant la vida a la recerca d’un futur. Més difícil resulta entendre com hi ha d’altres persones que les culpabilitzen per intentar-ho.
O que grups nazis vengen aquí avui al nostre hotel a donar una conferència. Queda l'esperança que amb prou feines 30 persones assistissin a l'acte.
En el camp de Vial, més de 850 persones de diferents nacionalitats, ètnies i regions conviuen entre barracons. El camp de Vial és "obert" però està controlat per militars, policia, uns 15 serveis públics en total més 10 ONG intentant posar ordre a la situació d'aquestes persones. Famílies, nens i nenes, menors que viatgen sols (uns 54), ancians, etc. Esperant una solució que els permeti emprendre una vida més enllà de les reixes d'aquest camp.

La població de Grècia no és aliena a tot això. La falta de suport de l'estat (per les polítiques d'austeritat imposades per la UE) els ha deixat solos per enfrontar-se a tot això. Els veïns s'organitzen per tenir seguretat. Es van organitzar per rebre els pots que arribaven amb 50 persones en cadascun. Per netejar les platges. Per donar aliment a les persones refugiades. En Souda la gent menja gràcies al suport de l'ONG basca Zaporeak. Voluntaris grecs i espanyols que cuinen i alimenten diàriament a aquestes persones.

Les màfies han arribat a guanyar 1.5 milions de € al dia. Solament per portar a la gent a Chios.

Màfies que envien a la gent en pots que poden quedar-se sense gasolina. Pots de goma que després queden les platges. Com les armilles salvavides. Muntanyes d'armilles i restes d'objectes que s'han de gestionar. L'ajuntament de Chios està desbordat amb la gestió de tots aquests residus. De nou sense ajuda.
La família de Galhip ha tingut una mica més de "sort". Ell, la seva dona i els seus tres fills ens han explicat com van morir els seus familiars a Alep. El petit de 5 anys, amb síndrome de down ens ha explicat com actuar quan arriben avions que tiren bombes. Galhip tenia a Alep dos restaurants. Ara tenen sort perquè amb l'ajuda d'una ONG grega viuen en una casa i no en un camp mentre esperen què passará amb la seva vida. "On sigui que pugui criar a la meva família sense perill estarà bé".

"Això solament és una peça en els escacs del món" ens comenta Steillos. En una escala global, en el joc de la geopolítica per controlar el poder i determinats punts estratègics el que els passa als refugiats o als grecs és solament una peça més.

Per això és tan important estar junts. "Som tots germans, estem tots al mateix món" deia Galhip. Haurem d'esforçar-nos per no oblidar això.


 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1

Fons Menorquí de Cooperació - Carrer de la Pau, 21 - Baixos 07750 - Ferreries - Menorca

971 37 35 09 - Fax: 971 37 36 12 - Contactar